גמילה מאלכוהול הופכת להיות כיום יותר ויותר נפוצה בקרב קהלים נרחבים ובגילאים הולכים ויורדים. בעולם זה של שינויים וקצב מהיר האלכוהול הופך להיות מעין "חבר", שמאפשר התמודדות נסבלת יותר עם המציאות. אבל האלכוהול הוא חבר הפכפך ומזיק, תמים למראית עין אך עשוי להפוך די בקלות לקטלני, ומה שמתחיל כשתייה תמימה ומנחמת עשוי ולהידרדר עד כדי צורך בגמילה מאלכוהול.
- מה יש בו באלכוהול שהוא כל כך מושך?
- מהו ההבדל בין תלות באלכוהול לבין התמכרות לאלכוהול?
- האם יש אנשים המועדים יותר מאחרים להתמכר לאלכוהול?
- מהם הנזקים שגורם אלכוהול?
- מתי נדרשת גמילה מאלכוהול?
- האם גמילה מאלכוהול היא בכלל אפשרית?
תלות או התמכרות? הבדל משמעותי בהצלחת גמילה מאלכוהול
ראשית, כדאי לעשות אבחנה חשובה בין המושגים "תלות באלכוהול" ו- "התמכרות לאלכוהול":
תלות באלכוהול היא בעצם תיאור המצב הראשוני של התמכרות גופנית לאלכוהול. מדובר באנשים ששותים אלכוהול באופן סדיר וכאשר נמנע מהם האלכוהול ליום או ליומיים זה משפיע עליהם באופן פיסי, רגשי ונפשי, אבל בסך הכל הם נחשבים לאנשים המתפקדים במשפחה ובעבודה.
אם הם יעברו גמילה מאלכוהול בשלב זה, בעזרת פסיכיאטר המומחה להתמכרויות, סביר להניח שיוכלו להפסיק לשתות אלכוהול לחלוטין.
התמכרות לאלכוהול לעומת זאת, קורית כאשר אדם המצוי במצב הראשוני הנ"ל אינו עובר גמילה מאלכוהול ומתדרדר להתמכרות קשה, קיצונית ועמוקה, עד כדי כך שהוא בעצם חי כדי לשתות. אדם כזה יוכל להיגמל מאלכוהול במסגרת הנכונה (נדרש אשפוז במוסד לגמילה מאלכוהול), לרוב בהצלחה חלקית בלבד.
ניתן לומר בהכללה שתלות והתמכרות לאלכוהול אלו הן שתי מדרגות חלקלקות המצפות לכל מי ששותה אלכוהול, אפילו בכמות קטנה, ומי שעלה כבר למדרגה הראשונה חייב לעבור גמילה מאלכוהול על מנת שלא להגיע למדרגה השנייה, המובילה היישר אל התהום.
מדוע שתייה של כמות סבירה עשויה להידרדר עד כדי גמילה מאלכוהול?
הסיכון הטמון באלכוהול אינו צפוי רק למי ששותה באופן קבוע, גם שתייה חד- פעמית מופרזת עשויה להיות קטלנית: מספיקה כמות של פחות מ 0.5% אלכוהול בדם על מנת לגרום לכשל בתפקוד של רוב האיברים החיוניים בגוף ואף למוות!
אבל כמה זה כמות מופרזת של שתייה? האם גם פגישה שבועית לשתייה עם החבר'ה בפאב עשויה להידרדר לצורך בגמילה מאלכוהול?
יכולת ספיגת האלכוהול בגוף תלויה במספר גורמים, שיש לשקלל אותם כל אחד לחוד וכולם ביחד:
- משקל הגוף – ככל שהוא גדול יותר ספיגת האלכוהול טובה יותר
נשים או גברים: כמות קטנה של אלכוהול משפיעה חזק יותר על נשים! - גיל השותים – בגיל מבוגר קשה יותר לגוף לפרק אלכוהול. עם זאת, התחלת שתייה בגיל מוקדם מאוד או מאוחר מאוד היא בעלת פוטנציאל גבוה להתמכרות.
- מיומנות בשתייה – אלכוהול ישפיע פחות על אנשים שמגיעים מתרבות של שתייה חריפה. יש משמעות גם לגנטיקה.
- ערבוב של אלכוהול עם משקה מוגז או חם – מזרז מאוד את השפעת האלכוהול על הגוף.
- שתיית אלכוהול במצב של עייפות או על בטן ריקה ישפיעו על הגוף חזק ומהר יותר.
אני יודע לשתות, בטוח לא אצטרך גמילה מאלכוהול
האומנם?
שתיית אלכוהול באופן מדורג גורמת לכך שהגוף יתרגל בסופו של דבר ויוכל לספוג יותר ויותר אלכוהול, אך הדבר מוביל ברוב המקרים ליצירת תלות, ובדרך הבטוחה להצטרך לעבור גמילה מאלכוהול.
ניתן להבין מהנתונים לעיל שקשה לצפות מראש כיצד יגיב כל אדם על שתיית אלכוהול. מדובר בעיקר על פוטנציאל, ומורכב לזהות באופן חד משמעי את האנשים שעשויים ליצור תלות, עד כדי צורך בגמילה מאלכוהול.
לכן מומלץ לכולם לצאת מהנחה שיש סכנה פוטנציאלית ממשית בשתייה של כל כמות אלכוהול: הרבה מאוד אנשים שחשבו שהם מסוגלים להכיל כמויות גדולות של אלכוהול בקלות, נאלצו בסופו של דבר לעבור גמילה מאלכוהול.
גמילה מאלכוהול מסייעת גם להפחתת חרדות ואלימות
האלכוהול מדכא את פעילותה של מערכת העצבים המרכזית בגוף, מה שגורם לשותים להגיב תגובות איטיות יותר ולירידה ביכולת השיפוט שלהם.
באופן אבסורדי נוצר מצב שכתוצאה מהירידה ביכולת השיפוט שגורם האלכוהול, רוב האנשים אינם מעריכים נכון את כמויות השתייה שלהם – בדרך כלל הם בטוחים ששתו הרבה פחות ממה שבאמת קרה בפועל!
איבוד שיווי משקל, ירידה בקואורדינציה וסחרחורות גם הן תגובות אופייניות לשתיית אלכוהול.
האלכוהול גורם לדיכוי של המערכת הרגשית, לכן אנשים רבים מרגישים שהאלכוהול מפוגג חששות ובושה ומאפשר להם להיפתח.
יחד עם זאת, אם שותים כשנמצאים במצב של חרדה, כעס או אפילו סתם במצב רוח רע – רגשות אלו יתעצמו כתוצאה מהשתייה. זו הסיבה לכך שגמילה מאלכוהול מסייעת לשותים לחזור גם לפרופורציות רגשיות ולהפחית תוקפנות וחרדות.
גמילה מאלכוהול – גם כדי להיות בריאים
אחת האינדיקציות לכך שיש בעיה עם שתיית אלכוהול היא שבבדיקות דם ניתן לראות עלייה בשומנים בדם וערכים לא תקינים של אנזימי הכבד של הנבדקים.
הכבד הוא שאחראי על פירוק האלכוהול בגוף. יש בכבד אנזימים שמפרקים את האלכוהול לחומרים שחלקם רעילים, לכן אם שותים כמות קטנה של אלכוהול – הכבד יוכל להתמודד איתה, אך אם כמות האלכוהול גדולה – החומרים הרעילים עשויים להישאר בגוף ולגרום לפגיעה קשה בכבד ובאיברים נוספים.
צריך לשים לב לכך שפירוק האלכוהול שונה בין נשים לגברים: אצל נשים בגוף יש פחות אנזימי פירוק בכבד, לכן האלכוהול מסוכן יותר עבורן. כוס אחת של משקה חריף ישפיע על גופה של אישה כמו שתי כוסות שישתה גבר. לכן נשים חייבות להיזהר יותר, הן עלולות להידרדר בקלות רבה לתלות המחייבת גמילה מאלכוהול.
שתיינים רבים לוקים בכבד. כדי שלא להגיע חלילה למחלות כבד קשות, עד כדי סבל וסיכון חיים הם חייבים לעבור בדחיפות גמילה מאלכוהול.
אלכוהול גורם לא רק למחלות של הכבד. הוא מעלה מאוד גם את הסיכויים לשבץ מוחי, לפגיעה קשה בקיבה ובוושט, לסוגי סרטן שונים (בין השאר סרטן בכבד וסרטן השד) ואף לדיכאון.
מתי נדרשת גמילה מאלכוהול?
אדם ששותה באופן קבוע הופך להיות תלוי באלכוהול. במידה שלא יעבור בהקדם גמילה מאלכוהול הוא עשוי לסכן את עצמו ואת סביבתו:
- אחוז גבוה מאוד מקרב נהגים ששתו מעורבים בתאונות דרכים קשות, שגבו חיי אדם
- אנשים ששותים אלכוהול מעורבים באחוזים גבוהים באלימות ובקטטות. האלכוהול מנטרל את שיקול הדעת של המעורבים וזה מביא לפגיעות קשות
- אחוז גבוה מאוד מקרב שתייני האלכוהול מעורבים במקרים של אלימות במשפחה
- אלימות ותוקפנות של השתיינים באות לידי ביטוי גם במקום העבודה, ורבים מהם מפוטרים בשלב זה או אחר מעבודתם
הקושי העיקרי בהתמכרות לאלכוהול הוא חוסר היכולת של השותה להכיר בכך שנוצרה תלות והתמכרות ושהוא זקוק לעזרה. עליו להתחיל תהליך של גמילה מאלכוהול על מנת לצאת מהמעגל המסוכן וההרסני שנוצר.
כיצד מתבצעת גמילה מאלכוהול?
לאנשים שנמצאים במצב של תלות יש מספר שיטות לגמילה מאלכוהול. נמצא כי ההרכב המנצח של גמילה מאלכוהול הוא שילוב בין כל השיטות:
- טיפול תרופתי – המסייע להיגמל מאלכוהול
- טיפול נפשי – לטיפול בגורמי ההתמכרות לאלכוהול
- טיפול קבוצתי – גמילה עם אנשים במצב דומה
רצוי מאוד לשלב במסגרת הגמילה גם טיפול לתמיכה במשפחת הנגמל.
על מנת להיגמל מאלכוהול בצורה מיטבית וקבועה יש לפנות לפסיכיאטר מומחה להתמכרויות, ולשלב גם טיפול קבוצתי במסגרת הגמילה מאלכוהול.